maanantai 31. maaliskuuta 2014

Pohjaveden silmät rähmivät

Oletko joskus nähnyt ojan pohjalla, järven tai joen rannalla tai lähdepurossa epämiellyttävän näköistä ruskeaa sakkaa ja öljymäistä kalvoa? Olet ehkä epäillyt, että on tapahtunut öljyvuoto.

Kyse on kuitenkin pohjaveden purkautumiskohdasta, jossa maan alta purkautuu hapettomassa tilassa olevaa pohjavettä. Hapeton pohjavesi liuottaa maaperästä rautaa, mangaania ja muita metalleja. Kun tällainen vesi tulee kosketuksiin ilmakehän (tai veden) hapen kanssa, metallit saostuvat. Muodostuu sakkaa, jonka väri on punaruskeaa. Saostuessaan mangaani näyttää veden pinnalla kelluvalta öljyltä.

Pohjavedessä olevat ”puhdistajabakteerit” käyttävät happea, syödessään vedessä olevia epäpuhtauksia. Lopulta happea ei enää ole jäljellä. Tällä tavoin maaperä ja pohjavesi ikään kuin puhdistaa itseään. Tämä on luonnollinen tapahtuma, mutta myös ihminen on toimillaan vaikuttanut siihen, että luonnontilassa hapellisena esiintyvä pohjavesi on muuttunut hapettomaksi. Esimerkiksi ravinteiden lisääminen maaperään (lannoitus), jätevesien imeyttäminen tai liuotinpäästö maahan aiheuttaa tätä. Myös luontaisen maannostumisen häiritseminen (maan muokkaus) lisää pohjaveden silmien rähmimistä.

Ylemmissä kerroksissa pohjavesi on yleensä hapellista ja mitä syvemmälle vesipatjassa mennään, sitä todennäköisemmin vesi on hapetonta.

Järvien pohjalla tämä rähmiminen ilmenee järvimalmin esiintymisvyöhykkeinä. Tiedäthän ne järven pohjasta löytyvät laattamaiset, palleroita sisältävät ruskeat möykyt. Kyseisissä kohdissa hapeton pohjavesi tihkuu järveen saostaen järvimalmia.

Järvimalmia. Kuva: YLE/ Hannu Karjalainen

Hyvissä lohi- ja harjusjoissa ja -järvissä pohjaveden pitäisi purkautua hapellisena, jotta kutu onnistuisi. Valitettavasti ihmisen toimet ja osaksi myös luonnontilan vähittäinen muuttuminen on johtanut siihen, että pohjaveden laatu on muuttunut ja purkautumismäärä vähentynyt.

Pohjaveden silmien rähmiminen on merkki "silmäsairaudesta", mutta toisaalta myös siitä, että itsehoito on käynnissä. Maaperä ja pohjavesi sietää epäpuhtauksia vain rajallisesti. Jos sietokyky ylittyy, puhdistuminen jatkuu veden kiertokulussa "alempana": sisävesissä ja lopulta merissä asti.

Pohjaveden silmäsairaus on hajakuormituksen pääasiallinen aiheuttaja. Tähän sairauteen on löydettävä hoito, jos vesistöjen rehevöitymistä halutaan vähentää.

Alla olevasta videosta voit nähdä, miltä hapettomana purkautuva pohjavesi näyttää Hanhijoen rannalla Mikkelissä. Joen uoma leikkaa kyseisessä paikassa Hanhikankaan pohjavesialueen harjua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti