maanantai 17. helmikuuta 2014

Ojituksen tarkoitus

Yleinen harhaluulo ojittamisesta on:

Ojituksen tarkoitus on johtaa pintavaluma pois

Puhutaan pelloilta ja metsistä tapahtuvasta pintavalumasta ja sen haitallisuudesta vesistöille. Veden kiertokulussa sadevesi kulkeutuu kuitenkin maaperän ja pohjaveden kautta ojiin, jokiin, järviin ja mereen. Ojissa vesi alkaa virrata vasta kun pohjaveden pinta nousee ojan pohjan tasolle. Vesi tulee ojiin siis ojan pohjan kautta, ei suinkaan ojan reunojen yli. Näin ollen ojissa ja kuivina aikoina joissa virtaa pääosin pohjavettä (kaikki maaperässä oleva vesi on pohjavettä). Pintavaluma-sana on tässä yhteydessä harhaanjohtava. Se sopii kaupunkiolosuhteisiin, jossa vesi valuu talojen katoilta, asfaltoiduilta jalkakäytäviltä ja teiltä sadevesiviemäriin (puhutaan hulevedestä).

Ojituksen tarkoitus on ja on aina ollut kuivatus, eli pohjaveden pinnan alentaminen pelloilla, soilla ja metsissä. Ei suinkaan pintavesien poisjohtaminen. Jos näin olisi, valuisivat ojien reunat eroosion vaikutuksesta ojaan hyvin nopeasti madaltaen ja tukkien ojat. Ojissa virtaava kiintoaines ei siten ole peltojen tai metsämaan pinnalta tullutta tavaraa vaan se irtoaa ojan pohjasta, kun vesi alkaa virrata ojassa. Keväällä ennen roudan sulamista sulamisvedet valuvat toki myös pintavalumana.

Edellä kuvatusta seuraa, että suojakaistat, kaivukatkot tai muut maan pinnalla tehdyt toimenpiteet eivät yksinään auta, jos halutaan vähentää päästöjä pelloilta ja metsistä. Vielä nykyisin peltojen maaperässä on runsaasti jäljellä viime vuosikymmeninä levitettyä ylimääräistä ravinnetta. Ravinteet vähenevät maaperässä ja pohjavedessä tapahtuvan mikrobitoiminnan seurauksena. Hajoamatta jäänyt osuus poistuu aikanaan pohjaveden virtauksen mukana pohjaveden purkautuessa ojiin, vesistöihin ja mereen (jossa hajoaminen jatkuu). Kosteikot yms. voivat tehostaa ravinteiden hajoamista. (Kosteikothan ovat pohjaveden pinnan palauttamista ylemmälle tasolle.)

Oleellista on siis välttää ylilannoitusta eli ei lisätä enää sitä, mitä maaperässä jo on. Metsäolosuhteissa oleellista on välttää luontaisen maannostumisen häiritsemistä (maanmuokkauksen vähentäminen).

Harhaluulo voidaan siis korjata muotoon:

Ojituksen tarkoitus on alentaa pohjaveden pintaa

Alla olevassa kuvassa on pohjavesialueen reunaosaan kaivettu metsäoja. Ojasta purkautuu pohjavettä niin kauan, kunnes koko pohjavesialueella pohjaveden pinta on laskenut ojan syvyyden verran. Se voi kestää vuosia. Tällaisissa tapauksissa on kyse laajalle alueelle ulottuvasta pohjaveden pinnan alentamisesta.

Haittavaikutusten vähentämiseksi ojituksen tarkoituksen syvällinen ymmärtäminen on välttämättömyys. Tällöin moni oja jää toivottavasti kaivamatta ja kunnostusojitus tekemättä. Alla olevan kuvan tapauksessa se olisi saanut jäädä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti